Носители на "Златна свирка"


Носители на

Наградата „Златна свирка“ се присъжда от Международната федерация на съдиите за изключителните им заслуги през годината.

Петима българи са носители на престижното отличие до момента. Почетните призове им се връчват само на олимпийски игри или световни първенства.

 

Лос Анджелис 1984
Михаил Борисов е рекордьор по участие на олимпийски игри - общо 9.
Освен съдия е и треньор на националния ни отбор, започва като помощник на Райко Петров.

Завършил е "тежка атлетика" в Спортната академия. Дългогодишната му кариера стартира като измервач на времето на тепиха, за да стигне до арбитър от най-висок ранг. Бойното му кръщене е на олимпийските игри Рим '60. Тогава прави програма за състезанието и ръководи срещите на тепиха. А след това получава поздравления за отличната работа от тогавашния президент на Международната федерация Роже Кулон.

Расте в кариерата си бързо. На игрите Мексико 68 вече е председател на тепих и получава златна значка за особени заслуги от Международната федерация. В Монреал '76 вече е член на съдийската комисия на световната централа. А на олимпиадата Лос Анджелис 1984 е удостоен със "Златна свирка".
 
Генчо Зарев, 

Съдийства на три олимпиади. Дебютът му е в Монреал 76. 

На игрите Лос Анджелис 1984 България е представена от трима арбитри, като двама от тях получава  престижното отличие "Златна свирка". 
Световното първенство Клермон Феран 1987

Тодор Грудев

Един от най-авторитетните рефери, чието мнение винаги е тежало в спорни ситуации.

Съдийствал е активно от 1962 до 1995 г.
Има 36 световни и 42 европейски първенства, бил е арбитър 6 пъти на олимпиади, първата е Мюнхен '72. А в Сеул '88 е обявен за най-добър съдия на турнира по борба.

Носител е на най-високото отличие на Международната федерация – златен знак.

Иначе по образование е икономист. И работи по специалността си като преподавал и директор на търговска школа.

Владее немски, руски и английски езици.

На името на Тодор Грудев е учредена награда, която се връчва на най-добрия съдия на турнира "Динко Петров" в родния му град  Стара Загора.

 

Олимпийски игри Пекин 2008

Янчо Костадинов

Съдия от най-висок ранг в продължение на 20 години, като бляскавата му кариера започва и завършва на световните първенства в САЩ (1995-2015). За това време няма пропуснат шампионат!

Рефер е на 5 олимпиади – Атланта 96, Сидни 2000, Атина 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012, което го нарежда на трето място в своеобразната класация след Михаил Борисов (9) и Тодор Грудев (6).

Иначе международен съдия става през 1992-а и само за 2 години минава 4 степени в йерархията, за да стане арбитър от най-високата екстренна категория.

В кариерата си съдийства на два емблематични финала. През 2008-а на игрите в Пекин, когато Бувайсар Сайтиев (Русия) побеждава Сослан Тагиев (Узбекистан) и печели трета олимпийска титла в категория до 74 кг на свободната борба. Тогава българинът получава и най-високото отличие при съдиите - „Златна свирка“.

Арбитър е и на решителната битка в тежка категория на игрите Атланта 96, когато легендата Александър Карелин (Русия) ликува с трето олимпийско злато при класиците.

Едва на 39 години Костадинов става най-младият инструктор (б.р. изпитва и присъжда категории на съдиите) в историята на Международната федерация.
Той е и най-младият рефер на олимпийския тепих. В Атланта '96 е на 33.

През годините е заемал всички най-високи постове в съдийството. Бил е шеф на супервайзорите, както и председател на Апелативната комисия. 
А по време на кариерата му трима президенти се сменят начело на Международната федерация – Милан Ерсеган, Рафаел Мартинети и Ненад Лалович.

Световно първенство Истанбул 2011
Левон Александров

Един от най-колоритните и атрактивни съдии. И с много точно око при отсъжданията.

Родом е от Шумен. Съдийства на игрите Пекин 2008, когато българската мъжка борба взима три бронзови отличия, а жените печелят дебютен медал .