Плажна борба


Плажна борба

Димитър Чифудов

В продължение на 22 години живее в САЩ и работи за Американската федерация по борба. Българинът е избран да съдийства и на първия финал на Джордан Бъроуз, който бъдещата звезда печели и става шампион на страната си, впоследствие триумфира с олимпийска и 6 световни титли.

Чифудов произхожда от семейство с традиции. Неговият дядо, на когото е кръстен, е първият носител на точки за България от световно първенство (1955), участник на олимпийските игри Мелбърн '56. Баща му – Биньо Чифудов, е трети на световно първенство (1968), изявен треньор и дългогодишен съдия. Чифудов-младши е племенник на олимпийския шампион Еньо Вълчев. Вече години наред семейството организира турнира „Еньо Вълчев и Димитър Чифудов“.

Чифудов-младши също е бивш състезател, шампион на България и участник на европейско първенство. Но травма прекратява кариерата му. Впоследствие става треньор и води националния отбор за глухи на европейкото първенство в Стара Загора (2000).

През 2005-а е съдия първа категория, а от 2021-а е олимпийска.

Деян Аврамов

Придобива лиценз за международен съдия по плажна борба през 2021-а и оттогава не е пропуснал голямо състезание. Зад гърба си има над 8 турнира от световните серии, съдийствал е и на пет европейски първенства. В България е арбитър на държавните шампионати в зала, рефер е и на преборванията за определяне на националния отбор. 

Владее 7 езика. 

Бивш състезател по борба, класически стил. Родом е от Сливен, но спортната му кариера минава в школата на ЦСКА, където тренира при олимпийския шампион Георги Райков и заслужилия треньор Цвятко Пашкулев.  От 2023-а е и треньор в "Берое" (Стара Загора), където работи с подготвителни групи по възраждането на класическия стил в школата.

Многократен шампион на България, майстор на спорта.